lunes, 2 de mayo de 2011

Recuperar la identitat de Sant Adrià, una oportunitat per progressar ( II )



La identitat no es només un valor intangible que ens identifica com a membres d’una mateixa comunitat, és també una forma de “fer ciutat”. L’entrada de Renovació al consistori, ha de representar un autèntic revulsiu. Necessitem repensar Sant Adrià, i per això calen polítiques noves per refer la nostra identitat. Els conceptes han canviat i la nostra manera de relacionar-nos també. Avui la globalització és un fet i hem d’aprofitar l’oportunitat de la connexió més enllà dels límits físics per enfortir la nostra personalitat i la nostra generació de riquesa, i aprofitar-ho per crear nova ocupació.

Recuperar la identitat de Sant Adrià, una oportunitat per progressar (i II)I es que la identitat també és un model econòmic i comercial que cerca les pròpies capacitats i les potencia. I l’Ajuntament ha de ser el principal promotor del consum a les empreses i comerços adrianencs. En aquest sentit, la creació d’una empresa municipal que pugui competir amb les empreses privades pel concurs d’obres per tal de potenciar que la feina feta a Sant Adrià, i que generi ocupació al nostre municipi de manera prioritària, seria una bona manera de posar fil a l'agulla.

Hem de ser més generosos i positius amb la creació adrianenca i tenir la sensibilitat necessària per relacionar-nos amb les diferents entitats, plataformes i organitzacions del municipi, des de la correcció i el rigor. La nostra nova identitat ha de ser fresca, oberta, participativa. I ha de tenir com a base el diàleg i la capacitat d'escoltar a la ciutadania organitzada, i de donar-li resposta adequada. I això es pot fer potenciant una agenda cultural d’actes i esdeveniments degudament actualitzada i diversa. I també impulsant la creació d’un carnet cultural per a joves, que faciliti l’accés del jovent a la cultura que es fa al municipi. Apropant la cultura a les escoles, facilitant que aquestes acullin exposicions o col·leccions temporals. I adaptant el servis que ja tenim a la realitat de la gent jove, obrint -per exemple- un torn nocturn a la biblioteca durant l'època d'exàmens.

Hem de protegir i recordar allò que ens és propi, ja sigui el que és tangible com el patrimoni urbanístic, o el que és intangible com el nostre bagatge cultural. Fins i tot podem aprofitar la celebració del nostre Mil·lenari per fer una reflexió conjunta, una reflexió que sigui el tret de sortida d'una nova etapa, basada en l'autoestima, confiant en nosaltres mateixos i en les capacitats de la nostra ciutat per reviscolar, enfortir-nos i competir amb el món en condicions d’igualtat. I una bona manera de començar és elaborar un pla de protecció del patrimoni cultural del casc antic i, ampliar el Catàleg de Béns Culturals d’Interès Local en aquells béns que encara queden així com per preservar la memòria d’aquells que ja han desaparegut.

I es que potenciar la identitat de Sant Adrià no és només és qüestió de pressupost, sinó de voluntat política. A voltes, només és qüestió d'imaginació. Els darrers anys, a l’entorn del 8 de març s’assignen noms en clau femenina a carrers i places de la nostre ciutat. En el marc de preservar la memòria històrica del nostre municipi, perquè no assignem els noms de les masies que han constituït part recent de la nostre historia com Can Petroli, Can Serra, Can Joanet de la Mina, Can Llima...?

Son moltes les coses que podem fer. Però per fer-ho possible cal engegar una renovació de formes i de fons. I no ús estic demanant que m'ajudeu a protagonitzar el canvi, us estic convidant a que el protagonitzeu vosaltres.

Núria Arnau. Renovació per Sant Adrià

No hay comentarios:

Publicar un comentario